Συνέντευξη του κου Κων/νου Πλαπούτα , Προέδρου του Ομίλου των Απογόνων Αγωνιστών του 1821 στην Εθνική Ηχώ

«Στόχος του ’21 ήταν η αποκατάσταση του Ελληνισμού»

 Του Παναγιώτη Λιάκου

 

Ο κ. Κωνσταντίνος Πλαπούτας, πρόεδρος του Ομίλου των Απογόνων Αγωνιστών του 1821 είναι απόγονος, πέμπτης γενεάς, του Κόλια Πλαπούτα, γενάρχη της οικογένειας Πλαπούτα, ο οποίος ήταν αρματωλός και πήρε μέρος στα Ορλωφικά. Ο Κόλιας Πλαπούτας ήταν πατέρας του Γιωργάκη και του Δημητράκη Πλαπούτα, που ήταν επικεφαλής του αγώνα στην Αρκαδία μαζί με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Εθνική Ηχώ μιλάει για το νόημα και τους στόχους του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του 1821 αλλά και για την ανάγκη των Ελλήνων να παλεύουν αδιάκοπα για το ύψιστο ιδανικό της Ελευθερίας.

 Ποια είναι ακριβώς η μορφή και η δράση του Ομίλου σας;

 Όμιλος των Απογόνων Αγωνιστών του 1821 ιδρύθηκε το 1938 από τα εγγόνια των ηρώων. Εμείς, με την δράση μας, τις εκδηλώσεις, τις ομιλίες, τις μελέτες και τις ημερίδες προσπαθούμε από την Ιστορία να μην κρατήσουμε την στάχτη αλλά να μεταδώσουμε την φλόγα. Γιορτάζουμε το 1821 από το 1938 ακολουθώντας, ο καθένας όπως μπορεί, τα χνάρια των προπατόρων μας. Δεν ιδρυθήκαμε φέτος για να εξαφανιστούμε του χρόνου.

 

Την παραπάνω φράση «δεν ιδρυθήκαμε φέτος για να εξαφανιστούμε του χρόνου» πώς μπορούμε να την ερμηνεύσουμε;

Ακριβώς όπως το σκεφτήκατε. Υπάρχουν σύλλογοι-σφραγίδες, που εμφανίστηκαν από το… πουθενά (ακόμα και με έδρες στο εξωτερικό), με στόχο την ευκαιριακή εκμετάλλευση του χρονικού οροσήμου των 200 ετών από το ξέσπασμα της Επανάστασης. Εμείς δεν περιοριζόμαστε από τα… στρογγυλά έτη. Θα είμαστε εδώ και του χρόνου και του παραχρόνου και όσο ο Θεός θα επιτρέπει και θα τιμάμε το ’21 μεταδίδοντας το νόημα και την ουσία του στις επόμενες γενεές. Όποιος θέλει να ενημερωθεί για τις δραστηριότητές μας μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.omilosapogonon1821.com/about-us

 

Τι θεωρείτε ότι είχαν κατά νου οι ήρωες του ’21 όταν ξεκινούσαν τον Αγώνα;

Τον Ελληνισμό. Ελληνισμός δεν είναι μόνο το κομμάτι αυτό της γης που κατοικούμε τώρα. Ο Ελληνισμός το ’21 ήταν ολοζώντανος και ακμαίος και στην περιοχή απ’ όπου ξεκίνησε ο Υψηλάντης, την Βεσσαραβία, η οποία οριοθετείται από τους ποταμούς Δνείστερο στα ανατολικά και τον Προύθο στα δυτικά. Ήταν ολοζώντανος στην Πόλη, στην Μικρασία, στον Πόντο. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν λιγότερα ελληνικά βιώματα, σκέψεις και αντιλήψεις αλλά και πόθους από τους Πελοποννήσιους. Στόχος όλων ήταν η αποκατάσταση του Ελληνισμού.

 

Η Επανάσταση ποιο χαρακτήρα είχε;

Ήταν εθνικοαπελευθερωτική και θρησκευτική. Για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία. Επίσης, πρέπει οπωσδήποτε να πω ότι έγινε εναντίον των Τούρκων. Οι αγωνιστές δεν μιλούσαν γενικά και αόριστα για «οθωμανούς». Οθωμανοί ήταν και οι Άραβες, που βρίσκονταν εντός της επικράτειας της τότε αυτοκρατορίας. Οθωμανοί ήταν πολλοί. Αυτός ο χαρακτηρισμός «οθωμανοί», κατά κάποιον τρόπο «εξομαλύνει» τον ιστορικό πόνο που προκαλεί στις καρδιές των Ελλήνων η λέξη Τούρκος. Εναντίον των Τούρκων έγινε η Επανάσταση. Να μην φοβούνται ορισμένοι, ας μιλήσουν για τους Τούρκους, την τουρκοκρατία.

 

Ο αγώνας του ’21 ολοκληρώθηκε;

Όχι. Ο αγώνας για την Ελευθερία δεν τελειώνει ποτέ. Η Ελευθερία δεν είναι ένα στατικό μέγεθος. Είναι βίωμα και τρόπος ζωής. Δεν την έχεις εσαεί. Την κατακτάς και πρέπει να αγωνίζεσαι αδιάκοπα για να τη διατηρήσεις. Από την στιγμή που τη θεωρείς δεδομένη και παύεις να καταβάλλεις κόπο, νου και θάρρος για να τη διατηρήσεις και για να τη διευρύνεις ξεκινάς την αντίστροφη διαδικασία: εκείνην της εθελουσίας απόδοσής της σε εκείνους που σου την στέρησαν καθώς και σ΄ οποιονδήποτε άλλον θελήσει να σε υποδουλώσει. Οι Έλληνες ποτέ δεν πρέπει να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για το ύψιστο ιδανικό της Ελευθερίας.

 

Ποια είναι η άποψή σας για την πορεία των επίσημων κρατικών επετειακών εκδηλώσεων για τα 200χρονα από το ’21;

Όταν ολοκληρωθούν θα είμαστε σε θέση να τις κρίνουμε. Ωστόσο, θέλω να σημειώσω εμφατικά ότι δεν γίνεται να μιλάμε για 1821 και να μην έχει ακουστεί από επίσημα χείλη το όνομα του Κολοκοτρώνη. Δεν γίνεται να πορευτεί η Ελλάδα χωρίς τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη να δείχνει πως οι σκλάβοι γίναν ελεύθεροι. Ο Κολοκοτρώνης εκπροσωπεί το 1821. Ο Κολοκοτρώνης μιλάει στην ψυχή κάθε Έλληνα. Πώς μπορούμε να τον αποκαθηλώσουμε;

 

Με τον Οργανισμό «Ελλάδα 1821» της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου συνεργάζεστε;

Όταν ήρθαμε σε επαφή, τους εξηγήσαμε ποιοι είμαστε και τι εκπροσωπούμε και προτείναμε συνεργασία μας είπαν να μπούμε στο διαδίκτυο και να συμπληρώσουμε μια ηλεκτρονική φόρμα…

 

Η εφημερίδα μας, «Εθνική Ηχώ» εκδίδεται από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού. Ποια είναι η άποψή σας για τους Έλληνες αξιωματικούς – εν ενεργεία και αποστράτους;

 

O πατέρας μου πολέμησε στα βουνά της Βορείου Ηπείρου εναντίον των Ιταλών. Ο παππούς μου πολέμησε στους Βαλκανικούς Πολέμους και στην Μικρασιατική Εκστρατεία. Έχω γράψει στον γιο μου, τον Γιώργο, που έχει το όνομα του παππού του, που πολέμησε στον ελληνοϊταλικό και του Γεωργάκη Πλαπούτα, που πολέμησε στην μάχη του Λάλα όπου και σκοτώθηκε τις πρώτες μέρες της Εθνεγερσίας, ότι η οικογένειά μας από το 1170 μέχρι το 1940 προσέφερε στην πατρίδα πολεμιστές και αγώνιστές. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζει και να το έχει βαθιά μεσ’ στην ψυχή του. Οι απόστρατοι αξιωματικοί είχαν την τύχη να εκπαιδευτούν για να γίνουν πολεμιστές κι εμείς είμαστε υπερήφανοι που τους έχουμε. Εκπροσωπούν και υπάρχουν γι’ αυτό που όλοι έχουμε στο μυαλό μας για την ύστατη στιγμή της ανάγκης και του καθήκοντος. Οι Έλληνες πρέπει να μαθαίνουμε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, οι αξιωματικοί, και ποια είναι τα πιστεύω τους. Υπάρχει η ανάγκη να αποτελούν θετικά παραδείγματα και πρότυπα για όλους.